Відділ естетичного спрямування та організації змістовного дозвілля користувачів

Бібліотека для дитини - це книга, інформація, допомога у навчанні. Однак, сучасна бібліотека створює також творчий простір для проведення дозвілля дітей. Саме тому і був створений відділ «Естетичного спрямування та організації змістовного дозвілля користувачів». Домінуючою функцію якого є культуротворча діяльність, а саме пошук, виявлення та розвиток творчих здібностей дітей, організація змістовного дозвілля користувачів.
ЛАСКАВО ПРОСИМО!!!

понеділок, 11 серпня 2014 р.

Готуємось до свята МАКОВІЯ...

 Привіт, друзі! Чи знаєте ви, що 14 серпня в народі святкують свято Маковія або медово-маковий Спас.
  На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м’ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
  Народна мудрість твердить, що «Нема цвіту цвітнішого від маківочки, нема роду ріднішого від матіночки», відтак у кожній родині висівали мак. Коли ж він зацвітав яскравим різнобарв'ям, звеселяючи око, казали: «Цей світ, як маків цвіт».
  Оскільки Маковій вважався дівочим та дитячим святом, то юнь у цей день не працювала. Підлітки гралися на луках у різноманітні ігри:  «Гусей і вовка», «Кота й мишки», тощо. 
  Молодь тим часом збиралася на свої гуляння, щоб повеселитись і поспівати так званих спасівських пісень. Хлопці у цей день жартівливо називали дівчат макодзюбками чи маковійками. І недарма, адже, мак дуже гарна квітка. І сьогодні я вас навчу  виготовляти мак з паперу, яким можна прикрасити листівку і привітати знайомих зі святом!

Отож, нам потрібні:
1. Гофрований папір червоного кольору.
2. Нитки чорного кольору (бажано – вишивальні, муліне).
3.Сухі блискітки для декору.
4.Клей ПВА.
5.Картон.

Ну, що ж, почнемо.
Крок 1
Виріжемо з картону кружечки діаметром 1 см.
Крок 2.
Виріжемо з червоного гофрованого паперу 6 пелюсток нашої квітки. Їх форма нагадує сердечко.

Крок 3.
Вирізані пелюстки трохи пальцями розтягнемо, надаючи їм таким чином опуклості.

Крок 4
Змастимо картонний кружечок клеєм і приклеїмо спочатку дві пелюстки ( вони в природі є чашолистками), а потім на них по кругу решту чотири .
Крок 5
Із чорних ниток робимо китичку, намотуючи на палець чи на картонний прямокутничок і перев'язавши посередині. Розрізаємо петельки, які утворились.
Крок 6
Отриману китичку вмочуємо у клей, а потім у сухі блискітки. Отримаємо тичинки.

Крок 7
Серединку квітки намащуємо клеєм і приклеюємо тичинки. Квітка готова.




Ну, а тепер саме час показати, як зроблені нами квітки можуть прикрасити вітальну листівку.




2 коментарі: